Erkend verhuizer

Verhuizen met kinderen

Verhuizen met kinderen

Voor de meeste mensen is verhuizen met kinderen iets indrukwekkends. De situatie van uw kind is afhankelijk van zijn leeftijd en de reden van de verhuizing. Gaat u verhuizen met kinderen, dan vindt u hier tips voor een soepele overgang.

Er kunnen verschillende redenen zijn om te verhuizen met kinderen, positief (u hebt een beter huis gevonden) of negatief (zoals echtscheiding of ontslagen). Wat goed voor u is, geldt misschien niet voor uw kind. Leg uit waarom u gaat verhuizen en verspreid het nieuws op een positieve manier. Als u laat zien dat u het leuk vindt, kan uw kind er zeker van zijn dat er iets goeds gebeurt en kan het nieuwsgierig en zelfs opgewonden worden. Als uw kind boos of verdrietig is, let dan op hoe hij zich voelt

Vertel uw kind niet te vroeg over het verhuisplan. Voor jonge kinderen is tijd een abstract begrip, als u niet weet waar en wanneer u verhuist, voelt u kind zich snel onveilig. Breng geen nieuws tot u een geschikte woning hebt gevonden. Plak een sticker naast de verhuisdatum op de kalender zodat uw kind (met u) de dagen kan tellen. Zo kunt u hem laten weten hoe lang het duurt voordat u naar het nieuwe huis gaat.

 

Verhuizen met kinderen: voorbereiding

 

  • Baby’s kunnen de gevoelens van hun ouders perfect begrijpen. Als u ervoor kunt zorgen dat de stress bij het verhuizen tot een minimum wordt beperkt, helpt u uw baby daar ook bij. Stel een handig tijdschema op, vraag om hulp en probeer het dagelijkse leven rondom de verhuizing zo normaal mogelijk te maken.
  • Bij baby’s en dreumesen (0-2 jaar) kan het goed werken om de babykamer zoveel mogelijk op dezelfde manier in te richten als de oude babykamer. Zo kan het slaapritueel nagenoeg hetzelfde blijven en dat is belangrijk voor die leeftijd. Zorg ook dat de geur van zijn bedje na de verhuizing hetzelfde is: was zijn laken en slaapzak niet direct.
  • Peuters (2-3 jaar) kunnen zich voorbereiden door samen een boekje te lezen waarin wordt uitgelegd wat verhuizen inhoudt. Daarnaast is het ook goed om de kinderen een keer mee te nemen naar het nieuwe huis. Voor peuters zijn verschillende huizen misschien het meest intens. Zijn huis, zijn kamer, bijna zijn hele wereld staat ineens op zijn kop. Aan de andere kant is thuis vooral waar zijn ouders zijn. Zolang u of uw partner in de buurt blijft, zal hij zich veilig voelen.
  • Al vanaf de kleuterschool (4+) is het goed om je kind bewust te betrekken bij het verhuizen, bijvoorbeeld: bekijk vooraf het nieuwe huis en herken de buurt, ontwerp samen de kamerindeling (wie gaat waar slapen) en kies verf of nieuw behang

Alles nieuw, of liever niet?

Als kinderen tijdens de overgang naar de nieuwe omgeving zo vertrouwd mogelijk blijven, is dat goed voor ze. Verhuizen is dan ook niet het beste moment om meteen een nieuw, groter bed voor je kind te kopen. Als u toch dingen in zijn kamer wilt veranderen, helpt het hem om hem te betrekken bij het besluitvormingsproces. Laat hem bijvoorbeeld kiezen uit meerdere gordijnen kleuren naar keuze. De belangrijkste reden is dat hij het gevoel heeft dat hij invloedrijk is en dat niet alles op deze manier voor hem wordt beslist.

Bij het verhuizen met kinderen is het ook belangrijk om afscheid te nemen. Vraag uw kind naar de crèche of school te gaan, bezoek vrienden in de buurt, misschien wil uw kind wel een foto meebrengen. Je kunt ook een fotoalbum maken met je herinneringen. Als je in een nieuw huis woont, kan je kind er af en toe naar kijken.

 

Offerte aanvragen

 Onze Verhuisexperts van Wiersma verhuizingen helpen u graag verder bij dit proces en geven uitgebreid advies over alle mogelijkheden! Neem contact op en vraag de offerte aan.

 

.

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn